sábado, 24 de abril de 2010

DE WARE TIJD - 01/04/ 2010 BINNELAND - Ontbossing houdt aan Suriname voorop in behoud Paramaribo - Wereldwijd is de ontbossing weliswaar afgenomen



dWTfoto/Annelies Verhelst
Ontbossing in het binnenland van Suriname blijft vooralsnog beperkt tot voornamelijk de mijn, wegen en landbouw.
DE WARE TIJD - 01/04/ 2010 BINNENLAND - Ontbossing houdt aan Suriname voorop in behoud
Paramaribo - Wereldwijd is de ontbossing weliswaar afgenomen, maar in veel landen is de situatie nog altijd zorgwekkend. Dat schrijft het Voedsel- en Agrarische Programma van de Verenigde Naties, de FAO. Tussen 2000 en 2010 is het meeste bos verloren gegaan in Zuid-Amerika en Afrika.
Suriname is in positieve zin, een uitzondering op de regel. De gevolgen van commerciële houtkap, in andere landen de grootste bedreiging, zijn te verwaarlozen: jaarlijks wordt voor de verkoop 150.000 tot 200.000 kubieke meter hout geproduceerd in Suriname. Dat is zo'n twintig procent van wat in totaal op duurzame wijze gekapt kan worden. In buurland Brazilië is de situatie totaal anders: daar werd in 2006 maar liefst 15,8 miljoen kubieke meter hout geproduceerd. De vuistregel is dat houtkap in Suriname niet mag leiden tot een teruggang van het totale bos.
Op andere gebieden (mijn- en wegenbouw en de agrarische sector, het gebruik door inheemsen) is echter ook sprake van weinig ontbossing, zo stelt de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). De grootste ontbossing is te herleiden naar het midden van de vorige eeuw, met de vorming van het stuwmeer.

Die heeft een oppervlakte van 1.550 vierkante kilometer. In het vorige decennium (2000-2010) ging jaarlijks wereldwijd gemiddeld 130.000 vierkante kilometer bos verloren. Ter vergelijking: heel Suriname heeft een oppervlakte van zo'n 163.000 vierkante kilometer.
De snelheid waarmee de bossen verdwijnen is wel afgenomen. Vooral in 'probleemlanden' als Brazilië en Indonesië is veel succes geboekt. Weliswaar ging 130.000 vierkante kilometer verloren, maar door grootschalige herbebossing werd in totaal ruim 70.000 vierkante kilometer herbeplant. Dit gebeurde onder meer in China, de Verenigde Staten van Amerika, India en Viëtnam. Netto verdwijnt er jaarlijks 5,2 miljoen hectare, terwijl dat in de jaren '90 nog 8,3 miljoen hectare was.
Wat wel alarmerend is, is het feit dat kaalslag van primair bos ('oerbos') gewoon onverminderd doorgaat. Volgens het rapport betreft ontbossing hoofdzakelijk tropisch bos dat wordt omgezet tot landbouwgrond in Zuid-Amerika, Afrika én Indonesië. Het gaat om kap van hoofdzakelijk primair bos met een hoge soortenrijkdom (biodiversiteit). In totaal ging de afgelopen tien jaar, volgens de FAO, qua oppervlakte een stuk bos ter grootte van Costa Rica verloren.

Nenhum comentário:

Postar um comentário